Hammarby

Vad är Hammarbys stolthet? Svaret på den frågan kommer att se lite olika ut beroende på vem du är och vad din relation till Hammarby är, men här är några exempel på vad folk associerar stadsdelen med:

  • Hammarby IF
  • Hammarby Sjöstad
  • Hammarbybacken
  • Tandläkare Ekermann i Hammarbyhöjden
  • Naturområden
  • Hammarbyhamnen
  • Hammarby industriområde

I Hammarbys olika delar så kan man bo, uppleva sportevenemang som deltagare eller åskådare samt utforska naturen till sjöss eller på torra land. Det här är ett område som ligger så nära Stockholms innerstad men som samtidigt ligger tillräckligt avsides för att man ska uppleva den ro som naturen ger. Det finns mycket att säga om Hammarby och kanske måste man själv komma till området för att verkligen förstå vad det handlar om.

Hammarbyhöjden

Hammarbyhöjden kallas även för Den vita staden och idag så tillhör denna stadsdel Stockholms kommun. Man tar sig enkelt hit med tunnelbana eller buss och området har en intressant terräng med skarpa höjdskillnader. Hammarbyhöjden ligger vägg i vägg med områden som Hammarby Sjöstad, Gamla Enskede, Björkhagen och Johanneshov. Man har även närhet till naturområdena i Nacka och faktum är att Hammarbyhöjden en gång tillhörde Hammarby Gård i Nacka.

Området är känt sedan flera hundra år men det bebyggdes inte förrän under 1930-talet. Om man vill gå på spökvandring så kan Hammarby vara en bra plats att ta sig till för i Hammarbyhöjden så låg en gång Galgbacken som var en avrättningsplats. Här tog man till exempel livet av Johan Anckarström då han hade mördat Gustav III. Det avrättas så sent som under början av 1860-talet och när man skulle bygga bostäder så ska man ha funnit benrester i området. Det verkar dock inte som att det spökar alltför mycket i Hammarbyhöjden för folk i området sover gott om nätterna…

Under 1980-talet så moderniserade man flera delar av Hammarbyhöjden och skapade större bostäder. Det här var en del av ett projekt där man ville rusta upp Stockholms ytterstad för att minska utflyttningen.

Hammarby hamn och Sjöstaden

Idag ligger stor fokus på Hammarby Sjöstad som är ett nytt och spännande bostadsområde. Sjöstaden var ursprungligen ett försök att få OS 2004 men när man inte fick sportevenemanget så blev det hela istället till ett mycket unikt bostadsområde med mycket vackra hus. Det som är så speciellt med Hammarby Sjöstad är att man har förvandlat ett gammalt smutsigt industriområde till ett miljövänligt bostadsområde som anses väldigt attraktivt att bo i. I Sjöstaden så samsas bostäder med kontor och det finns också gott om butiker och restauranger som lockar folk att besöka stadsdelen för nöjets skull.

Sjöstaden byggdes i det som en gång var ett industriområde och hamn. Hammarbyhamnen existerar fortfarande om än i ett mindre format och man talar normalt om den Norra Hammarbyhamnen samt den Södra Hammarbyhamnen. Inloppet går via Danvikskanalen och Hammarbyslussen. I och med att man har byggt upp bostadsområdet så kan man inte säga att det förekommer så mycket hamnverksamhet. Det finns ju heller inte många industrier som kan ha behov av den här typen av transporter. Numera så ser man mest fritidsbåtar som tar sig genom slussarna för att komma vidare ut i skärgården. Sjöstaden har också båthamn för den här typen av mindre privata båtar. Hamnen passar mycket bra för detta då det grunda vattnet egentligen aldrig var särskilt passande för någon större form av hamntrafik.

Hammarby IF

Hammarby IF är en mycket populär fotbolls klubb som älskas av fotbollsfans från hela Sverige. Laget har varit aktuellt i Allsvenskan sedan starten 1924 och man har varit med i alla säsongen utom 4. Det hela började på Hammarby IP men idag så är denna arena som även kallas för Kanalplan inte längre lagets hemmastadion. Man har istället flyttat till Nya Söderstadion. Den här idrottsarenan kallas även för Stockholmsarenan men ”hammarbyare” ser den som Hammarbys stadium och kallar den för Nya Söderstadion.

När man tänker på fotbollslaget Hammarby IF så är deras supportar en otroligt viktig del. Det här laget har trogna följeslagare som enas i klubben som kallas för Bajen Fans. Sedan 1970-talet så sjunger man gemensamma sånger och man ser till att stå på samma läktare både under hemma- och bortamatcher. Supportklubben har blivit så viktig att man kallar den för den tolfte spelaren och det är därför som många av Bajenfansen har tröjor som det står 12 på.

Den gröna färgen valdes som hoppets färg och då det hela en gång började som en roddförening så bestämde man sig för flaggan med 3 gröna linjer för att detta var den enda design som inte såg likadan ut som det som andra svenska roddklubbar körde med. När man till sist startade fotbollssektionen i klubben så bestämde man sig för en dräkt med vit mössa, vit tröja med Hammarbyloggan på samt vita byxor och svarta strumpor. En av de legendariska Hammarbyspelarna var Nacka Skoglund och det sägs att det är tack vare honom som man bytte från de ursprungliga blåa byxorna till svarta då han ska ha tyckt att de blåa var för fula. Färgerna och designen har varierat men numera så är vi vana vid att se grön-vit randigt som symbolen för Hammarbys stolthet – Hammarby IF.

Sport i Hammarbybacken

Nu måste man inte vara fotbollsspelare för att njuta av sport i Hammarby. Det finns nämligen en alldeles fantastisk plats för sport året om – Hammarbybacken. Här kan man åka skidor under vintern och när snön har smält så blir det plats för andra sporter. Det arrangeras löpevenemang där man helt enkelt springer i olika spår uppför och nerför backen, och dessutom så kan man cykla i backen. Cyklingen kan dock upplevas som hårresande då det är väl brant på sina platser så detta är bara till för den som tycker att det är en spännande utmaning att cykla i en skidbacke.

Hammarby har även många fina vandringsleder och om man tycker om sjösport så kan man finna plaster för simning, rodd och andra aktiviteter som passar bra i vatten. Under sommaren så kan man se området som något av en idyll där man är så nära storstadens jäkt men ändå har tillgång till friluftslivet som är en naturlig del av den här sidan av Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *