Sjöstaden

Med facit i hand så kanske man kan säga att det var för väl att Hammarby Sjöstad inte blev en OS-by utan istället utvecklades till ett av Stockholms trevligaste bostadsområden. Det byggs fortfarande i Sjöstaden som består av lite olika delar och som sprider sig runt vattnet i det som en gång var ett regelrätt industriområde. Numera så får man snarare känslan av hotellområde så lite OS-by-känsla har man ändå. De nya husen är vackra och inspirerande och de har byggts med miljövänliga material och med tanke på att man ska kunna spara på energi och vara en tillgång för miljön hellre än en belastning. Det här miljötänket har förstås lett till att Sjöstaden har väckt intresse internationellt och blivit till en stolthet för svensk innovation och utveckling.

De som nu bor i Hammarby Sjöstad njuter av många olika fördelar i form av närhet till Stockholms innerstad samt närhet till naturen. Många av bostäderna har en fenomenal utsikt. Atmosfären i stadsdelarna är avslappnad vilket gör gott för de som bor där och för de som kommer på besök. Det pågår förstås en diskussion om huruvida man ska låta barer och restauranger husera i området då en del tycker att dessa förstör den unika miljö som vuxit fram. Ännu har inga drastiska beslut fattas och för den som inte själv bor i området så kan en latte vid kajen vara en alldeles underbar upplevelse av storstadsliv mitt i naturen.

Ett naturligt boende

När man talar om naturligt boende så kanske många tänker sig att det handlar om torrdass och värmesystem som bara fungerar i teorin. Det här är inte fallet i Sjöstaden där man har utvecklat moderna bostäder som är miljövänliga. Det ursprungliga målet var att halvera alla utsläpp och dra ner energikonsumtion till hälften och man har faktiskt lyckats rätt väl med detta. Med hjälp av smarta system för vatten och avlopp så tar man effektivt hand om utsläpp och man ser till att bidra till ett kretslopp som gör att man återvinner restprodukter på ett smart sätt. Man kan helt klart se Hammarby Sjöstad som ett spännande experiment vad gäller storstad och miljöriktighet. Att till exempel använda sig av restprodukter från avlopp till att tillverka biogas som man sedan återanvänder i hushållen är ett mycket spännande koncept som många är intresserade av.

Materialen i husen är också miljöriktiga vilket visar på att man har tänkt på lång sikt då man utvecklade den här stadsdelen. Med material som natur och människa mår bra av så får man en hälsosam boendemiljö där folk med allergier kan må bättre. Det här är särskilt intressant för barnfamiljer som vill komma ifrån problem med mögel och material som kan vara problematiska för barnens hälsa. Sjöstadens arkitektur och miljöutveckling är ju även något som invånare kan vara riktigt stolta över då de är en aktiv del av att visa att det faktiskt går att förändra och påverka i större skala.

Nära till shopping och aktiviteter

Nu handlar Hammarbys Sjöstad inte bara om miljö och modernt boende. I och med att flera tusen bor i området och man har målet om att det kommer att bli mer än 30 000 invånare då allting står klart så är detta en plats där det finns underlag för shopping och speciella aktiviteter. Sickla köpkvarter ligger ju alldeles runt knuten och det är klart att många utnyttjar detta för shopping men man kan också se att Sjöstadens gator fylls av butiker som är viktiga för vardagen. Här finns allt från matbutiker till skomakare, och många kommer hit för att shoppa i den unika miljön. Vad gäller aktiviteter så pågår det hela tiden utveckling av nya möjligheter till rekreation. Det finns många gym och då det bor så många barn i området så kan man även se att en hel del evenemang och aktiviteter för den yngre åldersgruppen anordnas med jämna mellanrum. Under sommaren så är ju Sjöstaden en underbar plats att vistas utomhus på och då kan man se att det gärna blir till speciella aktiviteter på torg och gator.

Hammarbybacken ligger också i närheten och här kan man åka skidor på vintern och vara med om annat kul under sommar. Backen som syns väl i området används ofta till idrottsaktiviteter och särskilda tävlingar som lockar stora och små. Om man ger sig lite längre ut längsmed Värmdöleden så kommer man till Nyckelvikens vackra naturreservat där det finns slingor för promenader och jogging samt stall och museum för hela familjen att njuta av. Det är alltså svårt att ha det trist om man valt att bo i Hammarby Sjöstad som ligger så nära storstadens puls samt naturens sköna fläkt. I stadsdelarna så finns det ju även mindre båthamnar så den som har ett intresse av sjö och båtliv får enkel tillgång till detta utan att behöva skaffa landställe längre ut på Värmdö och Ingarö.

Bland förskolebarn och lattedrinkar…

Det har förstås kommit en del klagomål från de som bor i Sjöstaden vad gäller utvecklingen av områdets karaktär. Det som en del stör sig lite på är att stadsdelen har lockat så många barnfamiljer. Man ser små knattar överallt och det finns gott om förskolor. Hade man tänkt sig ett tyst vuxenliv så är inte Hammarby Sjöstad adressen för här finner vi alla åldersgrupper och barn är inte kända för att sitta snällt och tyst på en bänk för att njuta av utsikten. Man kan även se kritik i motsatt riktning. Då det har vuxit upp en slags nöjeszon vid kajen med restauranger och barer så kommer det folk från hela Stockholm som gärna vill sitta och fika en solig vårdag utomhus eller som kommer senare på kvällen för att dricka en öl i vacker miljö. Det finns de som vill att man ska minska på cafélivet för att slippa se de ständiga lattedrickarna på uteserveringarna.

Hur Sjöstaden kommer att te sig i framtiden beror förstås på vilka som kommer att bo där men det ser ändå ut som att det fortsatt kommer att handla om en plats där barn, vuxna och lattedrickare kan trivas alldeles utmärkt tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *