Sickla

Man kan bo i Nacka och dagligen åka förbi Sicklas stadsdelar och naturplatser utan att ens betänka att det här är ett viktigt område för Stockholm. Sickla ligger på den västra delen av Sicklahalvön i Nacka och området har historiska anor och en hel del spännande berättelser. Idag så förknippar många Sickla med det fina köpkvarter som har vuxit upp i det som en gång var ett industriområde men det finns förstås så mycket mer att se och uppleva i den här delen av Stockholm. Framförallt så bor man bra i området och det finns äldre och nyare bostadsområden som lockar familjer och människor som är ute efter god livskvalitet och nära till Stockholm City.

Genom att utveckla Tvärbanan så har man sett till att göra området bättre tillgängligt från andra delar av staden och man kan se en plan om att integrera Hammarby Sjöstad på ett bättre sätt med Sicklas kommunikationer genom att sammanslå funktionen av Saltsjöbanan med Tvärbanan på ett smart sätt. Området är helt klart i utveckling samtidigt som man är noga med att bevara den ursprungliga charmen och naturen som gör att det är så härligt att bo och arbeta i Sicklas olika delar.

Sickla är en historisk plats

Fram till 1500-talet så var Sicklas mark i kyrkans ägo men det här kom senare att ändras och man kan se att den mark som vi idag ser som Sickla historiskt sett var en del av Stora Sickla gård. Det här är den plats som man kan se på kartan väster om Järla. Gården var en viktig gåva från svenska kronan till det nya hospitalet Danvikens hospital som etablerades under mitten av 1500-talet. Det byggdes inte mycket på gårdens ägor och det var först under 1700-talet som platsen började husera industrier. Här fanns då en krutfabrik samt ett kattunstryckeri som lades alldeles vid Sicklasjön. Hundra år senare så började man använda området omkring Sickla gård för semesterboende. Stockholmare som hade råd med detta byggde sommarhus och gårdar som användes för årets varmare månader.

Industrierna som vi minns än idag som till exempel Atlas Diesel och Saltsjöqvarn kom på plats under 1800-talet och när det här hände så flyttade de rika stockholmarna på sig och man byggde Saltsjöbanan så att semesterboendet kunde komma längre ut i skärgården. Detta är lustigt att tänka på idag så boende längsmed Saltsjöbanans spår anses centralt och nära Stockholm.

Det var alltså industrierna som blev tongivande för Sickla under 1800-talet men under 1900-talet så förändrades bilden en aning då man byggde bostadsområdena Sickla Strand och Finntorp. På mitten av 1900-talet så tillkom även områdena Ekudden, Alphyddan och Tallacken som än idag är viktiga bostadsområden där man lever i husen som ritades av arkitekterna Tore och Erik Ahlsén.

Den vackra parken i Sickla

Vid Hammarby sjön så fanns en gång parken Sickla Park dit många Stockholmare tog sig för att koppla av. Bodde man på Söder så var denna park idealisk för helger och andra lediga stunder. Här samlades även olika föreningar för möten och aktiviteter. Något som är spännande att tänka på är att platsen har förändrats sitt utseende under de senaste 100 åren inte bara på grund av människans innovationer och byggnader. Det är faktiskt så att vattnet i Hammarby sjö har sjunkit med hela 4 meter sedan tiden då man besökte Sickla Park för avkoppling. Den gången så sträckte sig sjöns vatten ända fram till Fannydal och täckte en bra bit av de områden i Hammarby Sjöstad som idag är bostadsområden.

Stora Sickla gård och Lilla Sickla

Det fanns även en vacker gård på plats som kallades för Stora Sickla gård men den brann tyvärr ner år 1989. Huset var redan innan branden i tvivelaktigt skick men trots detta så fanns det många eldsjälar som ville att man skulle restaurera den historiska gården. När man talar om Lilla Sickla så handlar det om en annan gård som ligger i stadsdelen Björkhagen. Den här gården ligger också nära Sickla sjön. Det här är en mycket naturskön plats och gården finns omnämnd i ett historiskt brev från 1640 till Kung Gustav Adolf II från holländaren Antonius Monier. I brevet så klagar Monier på att Kungen dragit in flera av hans gårdar däribland Lilla Sickla som då omnämns som Klein Sickla.

Dagens Lilla Sickla gård är inte från 1600-talet men väl från slutet av 1700-talet. Här brann det 1990 i en flygel och man kan numera bara se resterna av grunden från denna historiska byggnad. Här kan man se tecken på att vattnet i Hammarby sjö en gång stod mycket högre för det finns en sjöbod där det inte längre finns vatten. Gården har idag ett gott skydd i Kulturminneslagen och den lär bevaras för framtida generationer att beskåda och lära sig mer om Stockholms historia.

Kombinerad Tvärbana och Saltsjöbana

Om vi beger oss till nutid så är Tvärbanan och Saltsjöbanan en viktig del av Sicklas infrastruktur. Saltsjöbanan har ju som nämnts tidigare haft en historisk signifikans i området då den byggdes som ett sätt för de rika Stockholmarna att ta sig ut till sina sommarbostäder. Sedan 1894 så har banan haft en hållplats i Sickla och det här är en hållplats som används än idag under namnet Sickla. Ursprungligen så kallades hållplatsen för Sickla djurgård men detta namn har inte längre någon signifikans. Den som har åkt med buss längsmed Värmdöleden har säkert tänkt på hur antik hållplatsen ser ut med en enkel plattform i trä och ett tak som målats rött, det är som om tiden stått alldeles stilla vid denna station.

Från Sickla hållplats så är man mycket nära Slussen trots att det är 3.3 kilometer in till sluthållplatsen. Det här beror på att Saltsjöbanan har dragits på ett sätt som gör att man inte behöver stanna och vänta på korsande trafik. Dock så har banan vid denna sträcka alltid varit enkelspårig vilket givetvis begränsar flödet av tåg som kan ta sig fram och tillbaka. Stationen i Sickla används flitigt av flera hundra resenärer per dag och banan är av intresse både för de som bor längre ut i Duvnäs och Saltsjöbaden samt för de som vill komma till Sickla köpstad från Stockholms City. Från stationen så är det gångvägs avstånd till de attraktiva shoppingkvarteren så man behöver verkligen ingen bil för att ta sig hit.

Tvärbanans ändstation ligger vid Sickla Udde, söder om Saltsjöbanan. Från denna station är det också gångavstånd men man planerar alltså att kombinera banorna på ett smart sätt så att man kan ha en bytespunkt för smidigare trafik. De ursprungliga planerna gjorde gällande att denna utbyggnad kan vara klar för trafik år 2016. Det handlar dock inte om att verkligen koppla ihop banorna så som man tidigare tänkte sig.

Sickla Strand och Sickla Udde

När man talar om Sickla Strand och Sickla Udde så handlar det om bostadsområden i Sickla. Sickla Strand ligger i västra Nacka och området byggdes under mitten av 1900-talet. Det var arkitekterna Tore och Erik Ahlsén som fick uppdraget att designa ett bostadsområde för alla de som kom för att jobba för industriföretaget Atlas Copco. Husen är så kallade smalhus och de har lagts på en sluttning där man har utsikt över Sickla sjö. Än idag så är man mån om att bevara det ursprungliga utseendet på detta bostadskvarter och man avviker inte från färgsättning och typ av detaljer på husen. Det gör att man kan göra en mindre historieresa genom att besöka detta område och bara beskåda husen och omgivningen.

Atlas Copco anställde ju många från Italien som kom att bo i Sickla Strand. Det här kan man än idag se spår av i form av en bocciabana som byggdes just för att de italienska arbetarna skulle ha tillgång till en form av rekreation som de var intresserade av.

Sickla Udde ligger i Hammarby Sjöstad vid den västra delen av det som en gång var Sickla Park. Här bor det några tusen människor och området har växt i och med att man gjorde om tidigare industriområdet Lugnet till bostadsområde. Som nämnt så finns Tvärbanans ändhållplats i detta område och man kan åka till Alvik från Sickla Udde. Vill man ta sig till Sickla köpkvarter så har man nästan en kilometer att promenera men detta är fullt möjligt och något som många gör.

Kuriosa från Sickla

Ett så historiskt område som Sickla har förstås många berättelser från svunna tider. Det här är något som man lätt missar i dagens Sickla där allt är så modernt att man lätt glömmer att området faktiskt står för en mycket viktig del av Stockholms historia. En spännande berättelser från Sicklas förflutna är det så kallade Sicklamålet som var en tvist om religion som uppstod under början av 1700-talet. Det här rättsmålet fick viktiga följder då det ledde till nya riktlinjer i konventikelplakatet.

Det som hade hänt var att en grupp med så kallade pietister möttes på ett värdshus i Nacka och där gick det vilt till. Man sjöng och kom i extas så till den milde att grannarna började undra vad som egentligen hände på värdshuset. Det här var inte den typ av gudstjänst som man var vana vid lokalt och den högljudda stämningen tycktes inte om. Lokalbor anmälde helt enkelt det religiösa sällskapet och det hela ledde till en rättegång. Under rättegången så friades dock pietisterna men det hela ledde till att man vidtog åtgärder för att hindra den här typen av sammankomster och då särskilt om det var pietister som ville hålla gudstjänst. Den nya lagen gick ut på att man inte fick hålla enskilda andliga möten och detta retade pietiströrelsen så pass att de öppet gick emot de nya reglerna. Detta ledde till fler rättstvister och i vissa fall till landsförvisning och fängelsestraff.

Från 1726 och 130 år framåt så var det förbjudet att hålla gudstjänster utanför Statskyrkans regi. En stor kontrast till det vi ser i moderna Sickla och Stockholm där olika religioner och kulturer lever sida vid sida och lite tal i tungor inte får någon att höja på ögonbrynen.

Sickla köpkvarter

Religiöst kan det förstås bli när man kommer till Sickla och det särskilt om man är intresserad av shopping. Här ligger nämligen populära Sickla köpkvarter som är som en mindre stad med butiker och andra nöjen. Om stockholmarna historiskt sätt tog sig ut till Sickla för att bo i sommarhus så är dagens fokus helt klart en annan, nämligen shopping. Sicklas köpstad inkluderar:

  • Matvaror
  • Skor
  • Kläder
  • Smycken
  • Kroppsvård
  • Restauranger
  • Cirkus
  • Biograf
  • Konst

Samt mycket, mycket, mer…
Man når enkelt köpstaden genom att ta buss eller Saltsjöbana från Slussen, eller så kan man använda sig av Tvärbanan från Alvik. Den som har bil får även tillgång till gott om parkering så att det blir extra enkelt att komma fram. För den som bor i Stockholms innerstad och i områden som Hammarby Sjöstad så är Sicklas stora matbutiker ett gott alternativ för vardagens behov av matvaror. Här får man bra priser och den enkla parkeringen gör det verkligen smidigt att komma och handla mat.

I det fina inomhuscentrumet så kan man gå mellan olika butiker och fynda allt från kläder till konstföremål. Ett besök till Sickla köpkvarter kan vara en heldagsutflykt och då är det tur att det finns gott om restauranger och caféer. När man blir hungrig så är det bara att slå sig ner i ett av dessa för att njuta av god mat. Man ser även att många unga från närliggande skolor kommer till området för att koppla av och ta del av de evenemang som hålls med jämna mellanrum så det är alltid liv och rörelse på plats.

Köpstaden strävar efter att förbli aktuell och av intresse för många olika samhällsgrupper och man bör hålla ett öga på aktuell kalender för att inte missa uppträdanden och annat som kan vara riktigt spännande att vara med om. Att det finns en cirkus på plats förvånar många men så är det faktiskt. Ska man handla något specifikt så är detta rätt adress och ofta så kan man även få fina rabatter och erbjudanden som gör att man sparar pengar på kuppen.

Bostäder och kontor

De olika delarna av Sickla erbjuder förstås ett attraktivt boende. Områden som Finntorp och Alphyddan kan kännas gamla om man ser på husens arkitektur men faktum är att det här förblir mysiga platser att bo på mycket tack vare att naturen är så väl bevarad. Sickla Köpkvarter med sin moderna puls ligger ju bara ett stenkast från Nackareservatet där man kan ströva mitt ute i skogen utan att se eller höra en annan människa. Bor man i Sicklas bostadsområden så tar man sig gärna på utflykt till vackra Nyckelviken. Hit kommer man enkelt med buss eller bil. Det finns lite olika slingor att vandra för att komma ner i Nyckelviken och många väljer att ta bussen ut till Duvnäs Utskog för att därifrån promenera en kvart för att sedan befinna sig nere vid Nyckelvikens stränder.

Bostäderna varierar alltså vad gäller stil och ålder och för den som är intresserad av nytt så finns givetvis detta. Det ska dock påpekas att de äldre husen har en alldeles särskild charm i och med att man har sett till att renovera i enlighet med det ursprungliga utseendet. Oavsett var man bor så har man alltid nära till skolor, vård och annat som krävs i vardagen. I och med att Sicklas områden har vuxit med fler invånare så har det även tillkommit förskolor, skolor och gymnasieskolor. Det här ger ett fint urval för unga som vill få bra utbildning utan att behöva resa till andra delar av Stockholm.

Friluftslivet är rikt och man kan syssla med allt från lagsporter som fotboll till egna aktiviteter som promenader och jogging. Man har ju även närhet till Hammarbybacken där man under vintertid kan åka skidor och snowboard och under sommaren kan springa, promenera eller åka cykel utför. Det finns gott om idrottsföreningar för unga och gamla så det är lätt att hålla igång och utvecklas inom en viss sport eller aktivitet.

Sicklas områden inkluderar traditionellt sett industrier och företagsverksamhet. Atlas Copco är bara ett exempel på ett viktigt företag som har varit tongivande i området. Företagssamheten är fortsatt en viktig del av Sickla och man kan se att många väljer att hyra in sig i de moderna kontorsbyggnader som finns på plats. Med närheten till Stockholm och så många tjänster lokalt så är det naturligt att företag väljer att lägga sin bas här. Folk kommer ju med enkelhet till jobbet och dessutom så får man en miljö som är bra för känslan som medarbetarna har, med ren luft och vacker utsikt.

Det har även utvecklats viktiga konferenslokaler och utrymmen för större företagsevent i Sickla. Man kan med lätthet ordna med evenemang som håller världsklass oavsett om man har sitt kontor på plats eller om man kommer från andra delar av Stockholm och landet. Med tanke på denna kombination av näringsliv och bostadsområden så kan man helt klart se att Sickla fortsatt förblir en mycket viktig del av Stockholm där fler vill bo och arbeta. Nybyggen i omgivningarna tar hänsyn till den unika miljön och bidrar till att den naturliga skönheten förblir intakt och en viktig anledning till att man trivs så bra i området. Funderar man på att flytta ut från innerstaden, som företag eller privatperson, så är detta helt klart ett bra alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *