Sjöstad

Stockholms Sjöstad är unikt på så vis att staden kombinerar modernitet med naturens charm och krafter. Det är få andra städer i världen som kan ge känslan av att man befinner sig långt ut i naturen trots att man dundrar fram i ett tunnelbanetåg. När man byggde Hammarbysjöstad så var man väl medvetna om att det fanns ett behov av en plats nära naturen som ändå gav plats för det moderna storstadslivet i denna Sjöstad. Det hela började som en vision om OS 2004 men när man inte fick de Olympiska Spelen så lade man inte ner projektet och resultatet blev en helt unik plats där folk idag bor bekväma liv i bostäder som verkligen lever upp till tanken om modernitet och miljövänlighet.

Nu ska man dock inte se Sjöstaden som en plats enbart för de som bor där. Redan på tidigt stadium så var det många nyfikna stockholmare och turister som tog sig till Hammarbysjöstad för att se vad som var på gång med de gamla industriområdena. Idag så finns det gott om shopping och restauranger i Sjöstadens kvarter och dessa lockar både lokala invånare och andra som lätt tar sig hit till fots eller med smidiga kommunikationer. Från Söder på Stockholm så är det ju en snabb promenad ner till Sjöstaden där man en solig dag kan sitta vid kajen och äta glass och bara njuta av livet.

En vision om OS-by

Det är egentligen inte helt korrekt att säga att Hammarby Sjöstad började som ett OS projekt. Faktum är att tankarna om att bygga upp platsen till bostadsområde har funnits länge. Industriområdet blev aldrig så viktigt som man hade tänkt sig mycket på grund av att hamnen inte riktigt lämpade sig för tyngre trafik då det var alldeles för grunt för större fartyg att ta sig in. Samtidigt så flyttade många av de ursprungliga fabrikerna till andra håll i landet och kvar blev ett spöklikt landskap där man inte gärna befann sig då det blivit mörkt. Att en så central plats upptogs av gammalt industriskräp var förstås riktigt synd och med facit i hand så är det klart att man kan se att Hammarbysjöstad som projekt verkligen var en bra idé som gav Stockholm en plats att vara mycket stolt över.

När man försökte vinna OS 2004 så körde man med argumentet att Stockholm kunde erbjuda den rena luft som idrottarna behövde för att verkligen prestera bra. Som en del av denna kampanj så föreslog man området i Hammarbyhamnen som plats för OS by och planerna för att bygga denna var klara. Det blev till visst antiklimax då man inte fick spelen men planen låg kvar och det hela ledde till att man blev öppnare för tanken om att faktiskt bygga klart och att bygga mer på plats. Så därför måste man ändå se OS visionen som en starkt bidragande kraft till att Sjöstaden till sist blev av.

Ett miljövänligt bostadsområde i Sjöstaden

Inte nog med att man beslöt sig för att bygga nytt och modernt, man bestämde sig även för att skapa en miljövänlig plats. Det skapades en slags 50%-vision som gick ut på att man skulle halvera allt. Utsläppen skulle halveras, energi konsumtionen skulle halveras, och så vidare… Det hela satte förstås igång med grundlig rengöring och det här var ingen enkel sak. Betänk att industriområdet var fullt med smuts och gifter som definitivt inte lämpade sig för människor. Med avancerad teknik och stor kunskap så tog man hand om det spill som fanns kvar så att platsen blev ren och vacker igen. Det här kan bara ses som ett uppsving för Stockholm och som en del av de mål som redan fanns om att se till att stadens luft, mark och vatten skulle vara rent.

När platsen var klar för bygge så startade man byggnationen av hus av moderna och miljöriktiga material. Dessutom så tog man hela tiden hänsyn till en mycket större process där man tänkte sig att avlopp och energiförsörjning skulle hanteras på ett nytt sätt. Trots att tekniken för att utnyttja biogas ännu inte var redo så förberedde man husen för detta med tanke om att kunna använda avfallet i avloppet till att skapa denna gas som sedan kunde återanvändas. Mycket av det som gjordes var fullkomligt unikt och experter från hela världen kom för att se och lära sig av detta experiment. I slutändan så lyckades man inte nå 50% för varje punkt som man först hade listat för projektet men man kom helt klart ner i energiförbruk och projektet blev en succé för miljön. Dessutom så ska man inte glömma att miljöarbetet är något som fortsätter än idag vilket är möjligt tack vare att man lade rätt grund för detta från start.

Tid till rekreation i Sjöstaden

Den som väljer att bo i Hammarbysjöstad har stor tillgång till rekreation i och omkring området. Man kan till exempel syssla med:

  • Båtverksamhet
  • Löpning och gång
  • Gymverksamhet
  • Skidåkning
  • Cykelsport
  • Kulturevenemang
  • Utflykter i naturen

Listan på den typ av rekreation som är tillgänglig i och omkring Sjöstaden kan göras hur lång som helst. Här har man gångväg till Söder med den traditionella shopping som finns där samt närhet till viktiga sportcenter som Eriksdalsbadet och Hammarby skidbacke. Skidbacken är en spännande plats året om. När det är kallt så ser man till att det finns snö i backen för skidåkning och under sommaren så kan man syssla med vandring, löpning eller kanske våghalsig cykling utför backens stigar. Den gamla Hammarbyhamnen är numera omgjord så att man har plats för mindre båtar så den som vill leva båtliv i staden kan med glädje ha sin båt så att den till och med syns från den egna bostaden.

Kulturevent finns det också gott om. Det är bara att hålla ett öga på den lokala kalendern för att se vad som är på gång. I närliggande Sickla köpkvarter så kan man ju uppleva allt från cirkus till unika uppträdanden så det är verkligen svårt att leva ett tråkigt liv när man bor i Sjöstaden. Glöm inte bort att många tycker att det är alldeles tillräckligt med en frisk promenad i vackra miljöer och promenadstråk finns det gott om i Sjöstadens olika kvarter. Dessa lockar till och med invånare från Stockholms andra stadsdelar där man inte har samma tillgång till vattnet och naturen.

Arbete och möten i Sjöstaden

Sjöstaden i Hammarby byggdes inte bara med tanke på bostäder och rekreation. Här finns det även plats för arbete. Många av byggnaderna huserar moderna kontor där man kan jobba i en alldeles unik miljö. Företagen som hyr in sig i dessa byggnader får verkligen det senaste inom kontorsmiljö, och i och med att det är så pass lätt att komma fram till Hammarbysjöstad med kommunala medel så är det lätt för medarbetare att ta sig till jobbet från andra delar av Stockholm. Kontoren har bra med luft, ljusa miljöer och en atmosfär som är produktiv och bra för att de som jobbar där ska uppleva att arbetsmiljön är hälsosam.

Om man mest är intresserad av att hyra smarta konferenslokaler så finns detta också i Sjöstadens kontorsbyggnader. Det här kan vara av intresse för de företag som redan finns på plats och även för andra företag som vill ha en bra miljö för konferensen och möten. Allt annat som man behöver omkring sitt företagsevenemang finns ju också på plats i samma kvarter så det är klart att det här är ett smidigt alternativ då man behöver ordna med en dagskonferens lokalt i Stockholm på en plats som alla kan hitta och snabbt komma fram till.

Restauranger och uteliv i Sjöstaden

Restaurangerna i Sjöstaden är också väl anpassade för mixen av bostäder och kontor för näringslivet. Man erbjuder allt från frukost till festliga middagar och restaurangerna i området vänder sig även till tillfälliga besökare som vill upptäcka en modern bit av Stockholm. Om man till exempel vill njuta av en drink en fredagskväll alldeles vid vattnet så kan man välja att ta sig till Sjöstaden för att besöka en av de serveringar som gör detta möjligt. Under dagtid så kan man luncha eller fika i området och varva detta med shopping. Man måste ju inte sticka till Sickla köpkvarter för att få bra shopping då det finns så gott om butiker även i Sjöstadens kvarter.

Man kan inte säga att utelivet i Hammarbysjöstad är vilt. Det finns där men många upplever att det har en elegant ton vilket kan bero på att det trots allt handlar om ett bostadsområde. Det finns boende som ändå tycker att det finns för mycket av barer och restauranger men det här blir nog svårt att ändra på då platsen på ett naturligt sätt lämpar sig för att träffas och äta ute tillsammans. Om man ska hålla en fest så kan man hyra in sig i festlokaler i Sjöstaden och även få hjälp med mat från några av Stockholms allra bästa restaurangkök. Det här kan vara ett riktigt bra alternativ för studentskivan eller kanske för bröllopsfesten. Man kan ju komma med båt till Hammarbys Sjöstad och det kan vara ett otroligt vackert sätt att starta bröllopsfirandet på.

Att bo i Sjöstaden

Livet i Sjöstaden beskrivs lite olika beroende vem man pratar med. De flesta är överens om att husen helt klart är moderna och bekväma. När man promenerar mellan dessa vackra byggnader så kan man lätt få upplevelsen av att befinna sig utomlands och inte på Stockholms gator. Det är bostadshus men känslan är lite av hotell och det gör förstås att man blir lite extra avslappnad av att bo på platsen. Många barnfamiljer har valt att bosätta sig i Sjöstadens moderna bostäder. Det finns både bostadsrätter och hyresrätter och det ska inte vara alltför svårt att få tag i en bostad. Det byggs fortfarande i områdena omkring Sjöstadens kärna och tanken är att man till sist kommer ha mer än 30000 invånare på plats.

För barnen så är Sjöstaden en trygg och skön plats att växa upp på. Här finns det gott om aktiviteter för de yngre och givetvis även förskolor så att man med enkelhet får den barnomsorg som man behöver. Miljön är även sådan att man lätt tar sig till badplatser då det är varmt och skönt utomhus. I och med att så många barnfamiljer har valt Sjöstadens kvarter som boplats så har man även gott om grannar i liknande situation vilket ger en fin gemenskap och gott om sällskap till barnen. Det bor förstås även folk utan små barn i området och det är ju inte bara barn som kan njuta av den vackra och rena miljön.

Sjöstadens Kommunikationer

För att ta sig till Hammarbysjöstad så kan man välja en mängd olika färdsätt. Bil går givetvis bra och det finns parkeringar både för de som bor på plats och för gäster. Om man befinner sig i Stockholms södra delar så kan en promenad till Sjöstaden vara en fin upplevelse. Ibland kan det dock bli för långt att gå och då kanske det är enklare att ta en av de många busslinjer som går hit. Det finns även ett tåg att åka med som gör det lätt att ta sig mellan Sjöstadens olika delar. Det finns också två båtlinjer till Sjöstadens kajer och det här kan vara en fantastisk utflykt eller helt enkelt det smidigaste sättet att komma fram. Om man är osäker på hur man snabbast tar sig till det kvarter i Sjöstaden som man vill besöka så är det bara att ringa till SL för att få veta exakt vilken buss eller tåglinje som gäller från det plats som man vill åka från.

Från Sjöstadens gator så har man ju inte bara nära till Stockholms centrum. Man kan även ta sig vidare till söderorter med buss. Om man vill shoppa loss i Sickla köpkvarter så är detta enkelt ordnat så det är inte nödvändigtvis så att man beger sig till Stockholm City för att handla eller fika med vänner. Det här gör Hammarbys Sjöstad unik och nästan som en egen stad i staden. Den som tycker om att cykla kan givetvis göra detta då det är enkelt att ta sig fram via gator, broar och annat som har anordnats för att göra området attraktivt för alla typer av människor. Med båt så kan man ju ta sig vidare in i Stockholms innerskärgård eller rentav ge sig av ut i Östersjön så man får allt se Sjöstadens kommunikationer som rentav oslagbara.

Framtidens Sjöstad

Det satsas en hel del på Hammarbysjöstads fortsatta utveckling och det här är spännande att se. För företag så skapar man nya kontorsmiljöer och möjligheter att driva sin verksamhet i unika lokaler där man verkligen får tillgång till allt. Miljön i och omkring dessa byggnader är fräsch och stimulerande och det här är något som man fokuserar på då man försöker locka fler verksamheter till regionen. Området direkt vid Skanstull är särskilt attraktivt för företag. Här har man otroligt gott om kommunikationer och med tunnelbana och bussar så kommer folk snabbt till jobbet oavsett var i Stockholm som de bor. Därför bebyggs detta område just med kontorsbyggnader som har den fördelen att de ligger så nära vattnet och de vackra miljöerna i Sjöstaden.

Sjöstaden har sin egen tidning, Sjöstadsbladet, som hela tiden uppdaterar invånarna med nyheter omkring utvecklingen av området. Man ser även till att finnas direkt online och via mobilen utan kostnad så att det ska vara så enkelt som möjligt att få veta vad som är på gång i stadens kvarter. Tanken är att Sjöstaden ska vara fullt utvecklad år 2017 men det kan förstås ta längre tid. Redan nu så kan man se att det finns ett fungerande system på plats och att de som bor här är mycket nöjda med sin miljö och utvecklingen av denna.

Man ska inte glömma bort hur unik Hammarbysjöstad är som projekt. Det kommer folk från hela världen på besök för att lära sig mer om hur man har byggt och hur planerna skrider fram. Det är inte så att det inte finns andra miljövänliga byggnadsprojekt i världen men inget som är så omfattande som Hammarbys Sjöstad. Det är just detta som gör att arkitekter, stadsplanerare och politiker från hela världen kommer för att besöka och lära sig mer. Miljöanpassningen betyder inte att invånarna måste göra uppoffringar eller leva med konstiga system för avlopp och uppvärmning och detta är verkligen unikt.

Om man ser på kommunikationer så är det även tydligt att man försöker binda ihop stadsdelens trafik med den som kommer från Nacka och Värmdö med en tvärbana som eventuellt kommer att kopplas samman med den existerande Saltsjöbanan som löper från Saltsjöbaden via Nacka till Slussen. Genom att stärka kollektivtrafiken så ser man till att den miljövänliga attityden blir till en realitet då invånare inte behöver ha bil för att kunna ta sig in till City eller vidare ut till naturen i Nacka och på Värmdö. Området är förstås inte billigt för den som vill köpa en bostad men med tiden så kan även detta komma att jämnas ut precis som skett med andra nybyggen i Stockholmsområdet med den stora skillnaden att Hammarbysjöstad alltid kommer att förbli en alldeles unik pärla där man bor otroligt bra och bekvämt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *